1982

GAIS satsade denna säsong på att värva offensiva spelare. Fjolårets måltorka skulle avhjälpas. Av sju nyförvärv var sex forwards, med 26-årige dansken Flemming Pehrson, allsvenskt meriterad från Mjällby, som den klarast lysande stjärnan. Bland de övriga märktes Thomas »X:et« Erixon, allsvensk i Norrköping, Ulf Köhl från Lekstorp och Lars Mörk från IFK Göteborg.

Nye tränaren Bo Falk från Kalmar FF hade ett rykte om sig att vara både hetlevrad och krävande. I sin programförklaring sade han sig vara »mer praktiker än teoretiker« och fastslog att division III-laget GAIS skulle träna med allsvensk intensitet, alltså fem gånger i veckan under vinterperioden.

Första gången någonsin i trean

I den historiska division III-premiären på Ullevi vann GAIS ganska lätt mot IFK Trollhättan med 4-1, och Flemming Pehrson presenterade sig för sin nya hemmapublik med att göra två mål. I andra omgången mot Grebbestad kom så första förlusten. På natursköna Siljevi krympte Bohuslänningarna ytorna på den lilla planen, närmarkerade intensivt och backade hem. Trots överlägset bollinnehav fann unga GAIS inget botemedel och förlorade med 3-2.

Nu hade division III-lagen lärt sig hur storfavoriten GAIS (1,70 i odds för serieseger) skulle tas! Viken från Åmål kom till Ullevi och ställde upp en köttmur i det egna straffområdet. Gästerna höll länge och väl ställningarna, och efter sjuttio minuter hade GAIS endast en knapp 2-I ledning. När så Viken gjorde misstaget att spela framåt, blixtrade GAIS till med fem mål under matchens sista tjugo minuter. Förutom målkalaset (7-1) kunde publiken glädja sig åt en blott 17-årig debutant i GAIS-målet som vikarie för ryggskadade Kjell Uppling: Sören Järelöv.

GAIS vapen mot motståndarnas allt mer svällande försvarsmurar blev efterhand fasta situationer. Vid segern mot Trollhättans IF (4-1) föregicks samtliga mål av hörnor eller inkast.

GAIS öste in mål under denna säsong. 5-1 mot Kongahälla, 7-0 mot Warta i fullmånens sken och 10-0 mot Mossen. När inte Köhl eller Flemming nätade så stod Snubben Andersson, Lasse Mörk eller Lasse Liljeblad gärna till tjänst.

GAIS vann serien med fem poäng före Grebbestad. Men trots att GAIS med klubbrekordet 86 seriemål gjort flest mål i Sverige (av 144 division III-lag, division II och allsvenskan), hade pressen under hela säsongen beskyllt makrillarna för ineffektivitet. Att det låg en del i detta påstående skulle det snart visa sig...

Järla - ett klassiskt misslyckande

I kvalet lottades GAIS mot Järla, som var uppbyggt av gamla (avdankade?) hammarby-, AIK och djurgårdsspelare. GAIS var skyhöga favoriter att gå vidare till andra kvalomgången. Matchbilden blev som väntat, GAIS var snabbare i allt och Järla fick koncentrera sig på försvarsspel och att krympa ytor. Det lyckades man oftast bra med och i paus stod det fortfarande 0-0.

I andra halvlek blev GAIS spelövertag allt större sedan man flyttat upp Micke Johansson från en mittfältsposition till kedjan för att komplettera Snubben och Flemming Pehrson. Xet matade på med sina bananinlägg och Järla-försvaret hade stora problem med Flemming, som var inblandad i fem av GAIS sju målchanser. Men mål blev det inte!

Tisdagen den 12 oktober är dagen då »Järla« för all framtid blir ett begrepp för alla gaisare. Den kvalmatch som då spelades blev en av de besynnerligaste matcher som ett GAIS-lag någonsin spelat.

GAIS började offensivt, med högt tempo och långa löpbollar till de snabba kedjespelarna. Målchanserna radades upp. Det var bara ett lag på plan. Men så kom kallduschen efter 19 minuter. Stefan Wallén i Järla drog på ett skott från 25 meter som förmodligen Sören Järelöv klarat om bollen inte ändrat riktning på Lallo Fernandez axel. 0-1 och GAIS måste göra två mål för att gå vidare.

Efter det tryckte GAIS på ännu mer. Vid två tillfällen fälldes Flemming Pehrson innanför straffområdet, men domare Christer Drottz friade. När det återstod 25 minuter att spela kom äntligen 1-1. På ett högerinlägg från X:et vräkte sig lagkapten Bengt Andersson fram och språngskallade in kvitteringen. I matchens slutskede anfaller hela GAIS-laget, men det vill sig inte, slutresultatet blev 1-1. GAIS hade fortfarande aldrig förlorat en kvalmatch. Men till vilken nytta?

Att gå i vinteride efter detta var tungt. Med Malmö 1980 i färskt minne och nu Järla var det många som tvivlade på att GAIS någonsin skulle orka komma tillbaka.