1987

Bo Falks sjätte år i klubben kunde börjat bättre. När avhoppen summerades hade sex etablerade A-lagspelare försvunnit till andra klubbar, däribland fjolårets fyra främsta målskyttar.

Att samtidigt förlora Ulf Köhl (Elfsborg), Niclas Sjöstedt (ÖIS), Mikael Robertsson (Frö-lunda), Samir Bakaou (Frölunda), Ralf Jansson (Oddevold), och Robert Zachrisson (satsade på friidrott) borde egentligen knäckt GAIS.

Alan Dodd, 33-årig mittback från Elfsborg med 500 ligarnatcher i Stoke och Wolverhampton på meritlistan, var enda namnkunniga nyförvärvet.

För första gången på länge nämndes inte GAIS i förhandstipsen. GAIS skulle inleda serien mot de tre nykomlingarna Skövde, Oddevold och Bromölla och tog fem poäng av sex möjliga av de nya lagen, och toppade serien med målskillnaden 6-0. Det var den bästa starten under Bo Falks tid i klubben, och en försiktig optimism började ta form.

Alan Dodd var en perfekt ersättare för Sjöstedt. Den rutinerade engelsmannen, som verkade ha magneter i fötterna, bildade et tryggt mittbackspar tillsammans med outslitlig Micke Johansson. Och Steve Gardner som fått fjolårssäsongen spolierad av skador ångade på för full maskin framåt tillsammans med den giftige Ulf »Larven« Johansson.

En straffmiss och två förlorade poäng mo Kalmar AIK på Fredrikskans kunde inte stoppa laget och efter 3-0 på Myresjö (på Ruddalen!) förstod vi att GAIS var ett topplag även 1987.

De grönsvartrandiga stärkte sitt självförtroende ytterligare i cupsemifinalen på Malmö stadion mot MFF. Malmö pressade i 120 minuter utan att ha några heta målchanser. Vid straffavgörandet knep Sören Järelöv två straffar och GAIS vann med 3-1. GAIS var i cupfinal - den första sedan 1942! De lyckliga segerskyttarna var Tony Persson, Uffe Johansson och Micke Johansson.

Cupfinalen på Råsunda mot Kalmar FF blev en besvikelse för de 500 fans som tog GAIS-tåget till nationalstadion och förgyllde huvudstaden för en dag. GAIS trampade vatten efter ett tidigt Kalmar-mål, gjorde säsongens sämsta insats och fick stryk med 2-0.

I serien turades GAIS och Trelleborg om att inneha ledartröjan. När GAIS vann den svåra bortamatchen mot nedflyttade och favorittippade Kalmar FF med 3-1 förstod man att Uffe Johansson & Co var mer än ett topplag.

Med tre omgångar kvar var det fortfarande dött lopp mellan TFF (33 poäng, +27) och GAIS (33 poäng, +27) medan serietrean Kalmar AIK var klart distanserat, fem poäng efter.

I den 24:e omgången söndagen den 4 oktober nådde Trelleborg bara 0-0 hemma mot Åtvidaberg. Vid hängmatchen kvällen därpå lyckades GAIS vinna med härliga 4-1 mot Oddevold inför 5 182 saliga supportrar. Enpoängsledning och nu var allsvenskan nära!

Ett gott utgångsläge skulle säkras inför slutomgången, detta genom en seger borta mot kontraktskämpande Bromölla. Men Niklas Pihl i Bromölla-målet gjorde sitt livs match. »En normal dag hade GAIS övertag resulterat i minst fem mål « skrev GP om den osannolika tillställning som slutade 3-1 till Bromölla. Dagen därpå, när matchuret visade 90 minuter på Fred-rikskans ledde Trelleborg med 2-1 över Kalmar AIK och hade så-ledes ett enpoängsförsprång före GAIS inför slutomgången. Men då skedde miraklet, Kalmars Tony Jonsson sköt matchens sista skott efter 90 minuter och 26 sekunder. I måååål!

Förutsättningarna söndagen den 18 oktober var glasklara. GAIS måste vinna lika stort på Ullevi mot seriens positiva överraskning Kalmar AIK som TFF i Trelleborg mot tabelljumbon Skövde.

När domaren äntligen blåste till spel, efter en vecka lång som ett år, kändes det där plusmålet på Trelleborg himla gott för oss 13 702 på läktarna.

And now you gonna believe us

I 13:e minuten driver Larven ner mot hörnflaggan och slår ett perfekt, lågt, inlägg som når Steve Gardner, som bara har att sätta foten till. 1-0, och nu måste Trelleborg göra två mål.

I 23:e minuten börjar plötsligt Bo Falk hoppa i en vild glädjedans på löparbanan. Skövde har tagit ledningen i Trelleborg, och jublet sprider sig som en atombombskrevad från tränarbänken och vidare ut över Ullevi.

I 29:e minuten har GAIS tappat sitt spelöver-tag och nerverna hänger synbart utanpå de grön-Svartrandiga tröjorna. Då plingar markeringstavlan och TFF har kvitterat till 1-1. Nu är det två måls överläge igen.

I 35:e minuten plingar den anslagstavlan igen och Trelleborg leder med 2-1. Tillbaka till ruta ett. i halvtidsvilan är det knäpptyst i GAIS om-klädningsrum. Precis innan pausen är slut bryter Bo Falk tystnaden och talar om för de stressade spelarna att det inte går att backa. Ut, anfall och gör mål är Falks korta order. I spelargången på väg ut till andra halvlek tänker GAIS-veteran Lallo Fernandez för sig själv »det här går aldrig det går åt helvete som vanligt«.

I 50:e minuten driver Steve Gardner ner på högerkanten och slår ett inlägg. Uffe Johansson tackar för senast genom att nicka in 2-0 och sitt nittonde mål i serien. Nu måste TFF göra två mål igen.

I 83:e minuten har Kalmar dominerat spel under en lång period men Sören Järelöv har spikat igen målet. Håller Sören rent matchen ut betyder det att han på två säsonger hållit noll 30 av 49 rnatcher! Plötsligt fortplantar sig jublet från nedre ståplats igen. Skövde har gjort 2-2 o saken är klar. Upphetsningen är total. Överallt

I 84:e minuten missar hela publiken inhopparen Janne Lundqvists 3-O-mål, eftersom alla fortfarande klättrar på väggarna, kramas och jublar över »Polletten« Larssons 2-2-mål i Trelleborg. Kalmar AIK:s lagkapten springer ut på löpar banan och gratulerar Bosse Falk - tränaren som aldrig vinner viktiga matcher - till seriesegern.

I 91:a minuten blåser domare Håkan Lundgren av matchen, och den segslitna förbannelsen har äntligen släppt. Allsvenskan, en myt, ett magis ord och en dröm i tolv års tid - något som vi aldrig trodde vi skulle få uppleva igen - here we com

Kontinuitet och envishet hade äntligen gett resultat. Klubben som i ensamt majestät förenar pop med aristokrati var hemma igen. I allsvenskan.