1942/43

Jämsides med framgångarna i serien hade GAIS avancerat ända fram till final i Svenska cupen. Finalen som gick av stapeln den 18 oktober 1942 mot Elfsborg på Stockholms stadion. Denna match skulle utveckla sig till en av de mest spektakulära i GAIS historia. Grönsvart var enormt nederlagstippade (de hade förlorat mot AIK med 1-6 i serien matchen innan). Elfsborg var i kanonform, de skulle sedan ta hem det stora silvret, en poäng efter IFK Norrköping. GAIS tog ledningen med ett noll genom "Knubben". Ett par minuter in i andra halvlek är ställningen 1-1, när Folke Lind träffas av en spark i huvudet när han skulle nicka bort en boll. Sparken tog så illa att Folke Lind bars ut på bår. Men denna man var en kämpe av renaste stål, så efter lite vila tvingade han GAIS lagledning att släppa in honom på plan igen. Efter tio minuter befinner sig Folke i Elfsborgs straffområde, där han möter Rune östlings perfekta inlägg med huvudet och bollen borrar sig in i nättaket hos Boråsarna, 2-1 är ett faktum och står sig matchen ut.

Detta mål är Folke Linds enda hittills, på sju säsonger, men Folke minns inte själv varken målet eller sin önskan att få komma in på planen efter nedsparkningen. Cuptriumfen är makrillarnas enda, men en fantastiskt oväntad sådan!

Efter silvret och cuptriumfen tog luften slut för de nyligen promoverade gårdahjältarna och seriespelet blev lidande. Efter ett oerhört slitande lyckades man bärga hem det allsvenska kontraktet med sex poäng före Gårda BK som åkte ur och påbörjade sin vandring bort från elitfotbollen som ändade nere i division VI.

Goa gaisare

Bengt Mossberg är ännu en av de här hjältarna som gnistrande korta inhopp i grönsvart dress. Han gjorde endast 13 matcher, 4 mål under säsongen 1942/43.