1914

1914 blev i skuggan av det första världskriget ett oroligt år.

Västsvenska serien utvidgades att även omfatta Halland och ny deltagare blev Halmia. De övriga lagen var Vega, Elfsborg, Surte och IFK Uddevalla.

GAIS vann på nytt serien - för tredje året i rad - och besegrade samtliga motståndare utom Vega, där resultatet blev 1-1.

Betydligt bättre gick det i SM-turneringen mot samma motståndare där Grönsvart prickade in 5-1. Däremot var det en stor besvikelse att man i nästa omgång inte kunde klara Halmia trots fördelen av hemmaplan. Hallänningarna vann med 2-1, kanske beroende på att GAIS under samma vecka hade spelat ytterligare fyra matcher!

Det komprimerade programmet berodde mindre på dålig planering och mer på uppskjutna matcher, som ofta blev följden av de rådande kristiderna, där inkallelserna till militärtjänst var ett svårt problem. Argumentet har dock aldrig använts som någon bortförklaring.

Goa Gaisare

Fridolf Jonsson, en liten och späd tekniker med en fantastisk förmåga att veta var motståndarmålet var beläget. Fridolf är en av de mer okända skyttekungarna i GAIS historia. Han hade oturen att vara som bäst mitt under första världskriget och innan fotbollen på allvar slagit igenom i landet. De mest minnesvärda av Fridolfs matcher var när göteborgskombination gjorde 11- 2 på Aalborgs stadslag 1913 och Johansson stod för åtta mål, och matchen mot Jönköpings IS i Västsvenska Serien 1916. Fridolf gjorde då nio mål och slutresultatet blev 17-0.

SM

Omg 1 GAIS- Vega   5-1

Omg 2 GAIS- Halmia 1-2